ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Msc, PhD

Ψυχολόγος Πετρούπολη ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Msc, PhD  Online Συμβουλευτική σχέσεων

Ατομική Ψυχοθεραπεία

    Όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν είναι τα «άρρωστα» ή «ευάλωτα» άτομα αυτά που ξεκινούν ατομική ψυχοθεραπεία! Ατομική ψυχοθεραπεία ξεκινούν άνθρωποι με θάρρος, ψυχική δύναμη και υγιείς επιθυμίες που σε μια κρίσιμη φάση της ζωής τους δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν συναισθήματα, εμπειρίες και καταστάσεις, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν ένα ψυχοπαθολογικό «σύμπτωμα» (ψυχοσωματικό, συμπεριφορικό, προβλήματα σχέσεων με τον εαυτό και τους άλλους κ.α.). Έκτοτε η ταυτότητά τους αλλά και η καθημερινότητά τους έχουν δομηθεί βάσει του συμπτώματος που εμφάνισαν, στερώντας τους με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία αλλά και την ελευθερία να ανακαλύψουν τον πλούτο αλλά και τις ανεξερεύνητες δυνάμεις και δυνατότητες που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής τους.

   Υπό αυτό το πρίσμα, η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αποδεσμευτείς από «βαρίδια» του παρελθόντος, τα οποία με τη μορφή σκέψεων, πεποιθήσεων, συναισθημάτων ακούσια καθορίζουν τη στάση σου προς τον εαυτό σου, τις σχέσεις σου και τη ζωή σου και να ανακαλύψεις έναν πιο ανώδυνο, ελεύθερο τρόπο να συσχετιστείς με τον εαυτό σου και τους άλλους, αξιοποιώντας το δυναμικό που οπωσδήποτε έχεις.

  Ταυτόχρονα, μέσα από τη ψυχοθεραπεία θα μάθεις να βλέπεις με πιο τρυφερό βλέμμα τον εαυτό σου και τις αδυναμίες σου, με τις οποίες θα συμφιλιωθείς, εφόσον βέβαια τις αναγνωρίσεις (εδώ σαφώς σημαντικό ρόλο παίζει η τρυφερή αλλά ταυτόχρονα και αντικειμενική ματιά του θεραπευτή που ιδανικά καθρεφτίζει με ωφέλιμο και όχι κατ’ανάγκην αποκλειστικά ευχάριστο τρόπο τα σημεία που σε δυσκολεύουν). 

   Τελικά, μέσα από τη ψυχοθεραπεία γίνεσαι αυτό που πραγματικά είσαι, και όχι αυτό που εξωγενείς παράγοντες θέλουν ή σε οδηγούν να είσαι. Μοναδική προϋπόθεση για να το επιτύχεις είναι να συνειδητοποιήσεις τη δική σου προσωπική ευθύνη να οδηγήσεις τη ζωή σου προς την κατεύθυνση που εσύ πραγματικά επιθυμείς, να τη σκηνοθετήσεις όπως εσύ θέλεις!

   Εγώ, ως ψυχοθεραπεύτρια, θα είμαι ο συνοδοιπόρος σου σε αυτό το δύσκολο αλλά και συναρπαστικά πρωτόγνωρο μονοπάτι…