ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Msc, PhD

Πριν επιλέξετε κάποιον ειδικό για ψυχοθεραπεία…

Επειδή τον τελευταίο καιρό κατακλυζόμαστε στα social media από «ειδικούς» ψυχικής υγείας και επειδή κατά καιρούς με επισκέπτονται για θεραπεία άνθρωποι, οι οποίοι έχουν παραπλανηθεί ή και τραυματιστεί ψυχικά σε συνεδρίες από «συναδέλφους» (που κάθε άλλο παρά ψυχοθεραπευτές ήταν!), είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε ένα πολύ βασικό κριτήριο, με βάση το οποίο θα πρέπει να επιλέγεται ένας ειδικός ψυχικής υγείας για ψυχοθεραπεία. Και αυτό είναι ο τίτλος του και τα τυπικά του προσόντα. Είναι κρίσιμο λοιπόν να διαχωρίσουμε τον ψυχολόγο από διαφόρων ειδών “συμβούλους ψυχικής υγείας”.
Ένας ψυχολόγος ολοκληρώνει την 4ετή του φοίτηση σε αναγνωρισμένη πανεπιστημιακή σχολή ψυχολογίας, όποτε και λαμβάνει την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, και συνεχίζει μεταπτυχιακά, σεμινάρια ή/και εκπαίδευση σε μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Ένας «σύμβουλος (ψυχικής υγείας)», απ’ την άλλη, δεν κατέχει απαραίτητα κάποιο (αναγνωρισμένο) πτυχίο (ψυχολογίας). 
Μπορεί να έχει αποφοιτήσει από μια άσχετη με την ψυχολογία σχολή, και εκ των υστέρων να έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια ψυχολογίας ή μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση από έναν ιδιωτικό φορέα. Αυτό όμως δεν τον εξομοιώνει με τον ψυχολόγο (παρόλο που πολλοί σύμβουλοι ψυχικής υγείας σφετερίζονται τον τίτλο του ψυχολόγου και αντιποιούνται το επάγγελμά του!). Ο νόμος δυστυχώς του επιτρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και να ανοίξει γραφείο ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, χωρίς όμως να κατέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου, αλλά και το αντίστοιχο θεωρητικό υπόβαθρο γνώσεων ενός ψυχολόγου.

Το πιο ανησυχητικό βεβαια είναι ότι, ελλείψει επιστημονικής υπόστασης και αντίστοιχης άδειας άσκησης επαγγέλματος, δεν υποχρεούται από το νόμο να τηρεί έναν επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας, όπως αντίστοιχα υποχρεούται ένας ψυχολόγος, και φυσικά δεν μπορεί να υποστεί κυρώσεις για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ως θεραπευτής σε άτομα που ανυποψίαστα θα του εμπιστευτούν τη ψυχή τους.

Ασφαλώς, ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει τον επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα εμπιστευτεί για τη ψυχοθεραπεία του. Εντούτοις, είναι κρίσιμο να έχει ενημερωθεί έγκαιρα και σωστά για την ύπαρξη ή μη των τυπικών προσόντων του ειδικού αλλά και να είναι ενήμερος για τον διαχωρισμό αυτόν ανάμεσα σε έναν ψυχολόγο και έναν πάσης φύσεως σύμβουλο.

Προσοχή λοιπόν σε ποιον εμπιστεύεστε την ψυχή σας…